Почетна 9 Публикацијe 9 Наши странци

Наши странци

Музеј наивне уметности „Илијанум“ у Шиду легат је наивног уметника Илије Башичевића Босиља свом граду. Основан је давне 1971. године потписивањем Даровног уговора између дародавца и општине Шид

У фонд музеја дародавац је приложио, поред 287 својих слика и дела других аутора. У питању је 51 дело – 49 слика и две скулптуре у дрвету. Ова дела је дародавац или добијао разменом са другим уметницима, или их куповао, а један мањи део су сами уметници поклонили Музеју.

Заступљено је 28 аутора из разних земаља – Хрватска, Македонија, Холандија, САД, Немачка, Израел, као и аутори из наше земље.

Највећи број слика – њих 32 чине слике рађене техником уља на различитим подлогама ( платно, стакло, секурит, дрво, лесонит). Остала дела рађена су темпером ( 8 дела, шест рађених на папиру, два на стаклу), тушем ( три дела), акварелом ( једно дело), хемијском оловком, дрвеним бојама ( по једно дело ), док су три дела рађена комбинованом техником.

Назив изложбе и каталога „Наши странци“ треба схватити условно. Наиме, у време када су слике поклоњене граду, неки од аутора нису били странци, били су сликари који су стварали у заједничкој држави ( И. Генералић, Ј. Генералић, И. Рабузин, В. Наумовски…)

Времена су се променила, но иако су сада то аутори који припадају другим државама, за нас су они ипак и даље наши. Такође, аутори који су из наше земље „странци“ су само по томе што су њихова дела у музеју изложена уз дела осталих аутора, издвојено од дела Илије Башичевића Босиља. Уосталом, сликари, као ни остали уметници, не стварају своја дела за уске локалне оквире, него за читаво човечанство, те су без обзира на место рођења и стварања они заиста наши.

Категорије

    Закажите групну посету Музеју